Zamyšlení nejen na vánoční neděli (CXXVIII.)

23. 12. 2023

Blíží se Vánoce. Část z mého vystoupení k mírovému shromáždění v Táboře vás určitě potěší a inspiruje:

Vážení přítomní, i ti, kteří se podíváte na záznam.

Vánoční svátky mají svůj zasloužený význam. Ale bohužel se z nich stává jen konzumní záležitost. A na podstatu Vánoc se zapomíná. Vánoce jsou obdobím přátelské pospolitosti, radosti, naděje. Času míru, bez válek.

Jak tedy strávit Vánoce?

Je jedno, jestli jste křesťané, pohané nebo ateisti. Období kolem Vánoc má bohatou historii a veliký význam pro člověka. Je krásné zapomenout na práci, stres, oslavovat.

Důležitý je úklid. Ale teď nemyslím ten v domácnosti, ale především v našich duších. Navodit vnitřní klid a užít si svátky v míru a klidu. Pryč se stresem a nervozitou.

Dárky mají svůj význam, myslím, že každý rád dostává dárky. I já rád dostávám dárky a myslím, že každý si zaslouží mít ten svůj dárek pod stromkem. Ale nejde o to se předhánět, kdo si dá dražší dárek anebo vykoupit polovinu obchodů. Dary mají být o tom, že druhému chcete udělat radost, ale k radosti stačí drobnost.

Největším a nejkrásnějším dárkem je společně strávený čas. Děkuji, že mohu strávit společný čas s vámi, kteří chtějí mír a to nejen o vánocích.

Lubomír Pána
Vlastní