Poperme se s chřipkou! Deset dobrých rad podle našich babiček

8. 1. 2024

Moudrost našich babiček a jejich maminek a babiček si uměla poradit i s chřipkou. Několik jejich ověřených receptů nabízíme, ale přesto doporučujeme v čase onemocnění navštívit lékaře. A zůstat v posteli…   

  • Při nachlazení pijte dostatek tekutin, dopřejte si navíc alespoň dva šálky kuřecího vývaru denně. Ten totiž zabraňuje tvorbě hlenu.
  • Noste čepici!  A pořádně si ji vražte do čela, ať si chráníte dutiny. V době chřipkové epidemie není pro »frajery« místo.
  • Prohřejte si nohy v horké vodě, po osušení na ně natáhněte vyždímané silnější ponožky vymáchané ve studené vodě a přes ně ještě jedny, suché. A honem do postele!  Tato »ponožková léčba« zlepší váš krevní oběh, což ocení především ucpaný nos.
  • Pro snížení horečky si přikládejte na hlavu a plosky nohou tvaroh. Ten prý horkost spolehlivě vytáhne. Vysokou teplotu údajně sníží i octové zábaly nohou.
  • Na vysokou horečku platí studené zábaly. Tělo zabalte do mokrého prostěradla, přes ně suchou osušku a zachumlejte se pod peřinu.  Vydržte pád desítek minut, osprchujte se a honem zpátky do postele.
  • V čase chřipkové epidemie jezte preventivně syrové kysané zelí! Je bohaté na vitamíny a proto zdravé.
  • Na vlhký kašel je dobrý jitrocelový čaj.
  • Křen a med pomáhají stimulovat imunitu. Mají totiž dezinfekční a antibiotické účinky. Křen jemně nastrouhejte a smíchejte se stejným množstvím medu. Užívejte až pětkrát denně po jedné lžičce.
  • Na kašel a průdušky pomůže cibulový med. Cibuli nakrájejte na kostičky, zalijte medem a nechte v chladničce do druhého dne. Cibule pustí šťávu a tou si slaďte čaj. Chutná i dětem.
  • »Leze « na vás chřipka? Pijte čaj ze 2 lžiček bezového květu, 2 lžiček šípků, 1 lžičky meduňky a mateřídoušky. Bylinky zalijte půl litem vařící vody, nechejte čtvrt hodiny louhovat, přeceďte, přidejte lžíci medu a vypijte. A ještě jeden čaj. Tři rozdrcené hřebíčky smíchejte se lžící syrového (ne sušeného) jemně strouhaného zázvoru, přidejte špetku skořice. Přelijte půl litrem vařící vody, nechte čtvrt hodiny louhovat, přeceďte. Do každého šálku pak přidejte lžíci medu. Není vhodné pro děti.
Autor: 
jan
Zdroj: 
iportal.24