Na vepřové si připlatíme

4. 8. 2019

V obchodech rostou ceny u mnoha produktů. Jíst se musí, i když se hospodyňky snaží šetřit, nákupům se nevyhnou. V poslední době jde nahoru vepřové maso a s ním i produkty jako šunka, párky, salámy atd. Důvodem je africký mor prasat a likvidace chovů v Číně. Vepřové na světových trzích zdražilo. Domácí chovatelé kvůli nízkým výkupním cenám vepřového masa zrušili celé chovy prasat. Jejich obnova, pokud k ní vůbec dojde, je otázkou několika let. Vepřové maso, které se stalo bežnou součástí našeho jídelníčku, bude evidentně podstatně omezeno, cena bude hrát významnou roli. Na venkově se lidé podle průzkumů vrací k chovatelství i zahrádkaření. I oni ale musí nakupovat v obchodech, kde cenová nabídka u mnoha komodit stoupá. Proto je nesmírně důležitá podpora státu v rámci domácí produkce potravin. KSČM toto dlouhodobě ve svých programech zdůrazňuje. Záleží i na každém z nás, zda budeme vyžadovat domácí produkci zboží v obchodech dosti důrazně.

Pavel Kováčik, předseda Poslaneckého klubu KSČM